Noen synes kanskje at ti år med obligatorisk grunnskole, er vel i lengste laget, men det er mye ungdommer trenger å være forberedt på når de må møte verden på egen hånd.

pengerNoe som er helt grunnleggende i alle samfunn nå, er penger, en høyst nødvendig ressurs alle må ha for å kunne brødfø seg selv. For de fleste svært unge er penger noe de aldri har måttet tenke på, foreldrene sørger nemlig for dem 100 prosent.

Etter hvert får de kanskje ukepenger som de står fritt til å disponere over selv. Og når tenårene begynner å røyne på, kommer den virkelige verden nærmere og nærmere. Ofte forbindes tenårene med uansvarlighet, også når det gjelder egen økonomi. Derfor har skoleelever i Oslo og Akershus fått besøk av folk innen finanssektoren som skal lære dem om ansvarlig håndtering av penger, å unnslippe lån med betalingsanmerkning.

Bedre kunnskap om privatøkonomi

Grunnlaget for dette tiltaket er dårlig kunnskap om privatøkonomi. For eksempel tror mange ungdommer at kredittkort har bedre rentevilkår enn lånekassen. I Norge er også situasjonen slik at unge mellom 18 og 25 år totalt har flere milliarder i kredittkortgjeld, noe som gir grunn til å gjøre noe med situasjonen.

Dette skal likevel ikke virke forstyrrende på skolens pensum, men det er flere fag som begynner å gi rom for gode råd innen økonomi. Det er selvsagt viktig at undervisningen klarer å holde på elevenes oppmerksomhet, og derfor arbeides det også for at økonomitimene skal bli interessevekkende, og noe som elevene vil se er høyst aktuelle.